Diagnose Prikkelbare Darmsyndroom

Het is de Week van het Prikkelbare Darmsyndroom en ik voel me geroepen om mijn eigen verhaal te delen. Ik kreeg een mail van de @mldstichting dat ze een documentaire hebben gemaakt genaamd ‘Mooie meisjes poepen niet’, die de uitdagingen laat zien van leven met aandoeningen zoals het Prikkelbare Darmsyndroom, Colitis, Crohn of het dragen van een stoma. Hier ga ik vanavond eens goed voor zitten, vanwege de herkenning bij mezelf en natuurlijk de vele cliënten die hiermee struggelen.

Jaren geleden werd ik gediagnosticeerd met PDS (het Prikkelbare Darmsyndroom) vanwege een bijna constante opgeblazen buik en buikpijn. Het had een behoorlijke impact op mijn leven, want etentjes met vriendinnen of familie was voor mij niet altijd even leuk. Wat kan ik dan wél eten zodat ik hier niet met een opgeblazen buik en buikpijn aan tafel zit? Ik had werkelijk waar geen idee…

De huisarts schreef vezelzakjes voor en bij pijn moest ik maar met een paracetamol in bed gaan liggen. “Dan is het morgen wel weer over”, zei hij. Voor mij absoluut geen oplossing en hoe ik mijn leven als twintiger wilde leven 🪩

Tijd voor actie! Ik wilde mijn leven weer terug, dus ging ik op zoek naar de oorzaak van mijn klachten. Vastbesloten om niet langer te leven met pijn en ongemakken.

Per ‘toeval’ kwam ik iemand tegen die werkte met laboratoriumonderzoeken om zo de oorzaak van klachten te achterhalen, waaronder darmklachten. We gingen all in; een bloedonderzoek om intoleranties in kaart te brengen en een volledig ontlastingsonderzoek om te begrijpen wat er nog meer niet lekker liep in mijn spijsvertering. Er bleek een intolerantie voor koemelk, ontstekingen, een ‘leaky gut’ en een gist. Eindelijk een verklaring voor mijn klachten.

‘Leuk’ feitje: mijn dagelijkse ontbijt in die tijd was een bak magere kwark. Ik sportte bijna dagelijks en dacht mijn dag goed te starten met lekker veel eiwitten. Niet voor mij dus, want mijn lichaam kon die koezuivel helemaal niet verteren én opnemen 🐮🥛.

And so the adventure begins🌍

Ik ging gelijk alle koemelk schrappen uit mijn voedingspatroon en tegelijkertijd aanvullende supplementen gebruiken om de ontstekingen en gist uit mijn darmen te halen. Het was veel hoor en zo af en toe een bumpy ride, maar met de juiste begeleiding heb ik mijn darmen gelukkig kunnen herstellen en ben ik vrij van klachten.

Nu ben ik hier, als ervaringsdeskundige, om jou te begeleiden naar een leven zonder klachten en vol energie! Want ik begrijp als geen ander hoe pijnlijk én vermoeiend het kan zijn om met onbegrepen klachten rond te lopen. Laten we samen werken naar een klachtenvrij en energiek leven!💚

Next
Next

Podcast hormonen en darmklachten