De adem

Onze adem is een krachtige tool die altijd binnen handbereik is en ons kan helpen om weer terug te keren naar rust, ontspanning en ‘spijs verteren’.

Tijdens mijn weekje vakantie vorige week voelde ik dat ik weer veel te lang ben blijven doorhollen. Van consult naar consult, een dagelijkse ontplofte mailbox en het gevoel continu iets van mijn lange to-do list af te moeten strepen hebben ervoor gezorgd dat ik mij de hele dag door opgejaagd voelde. Ben ik er toch weer ingestonken!

Vanaf mijn 16e kampte ik met chronische hyperventilatie en paniekaanvallen. Ik moest destijds weer opnieuw goed leren ademhalen en eerlijk is eerlijk, daar pluk ik nu nog de vruchten van. Dus daar ging ik weer mee aan de slag: goed ademhalen.

Onze adem is namelijk meer dan alleen een fysiologische functie. Het is een poort naar ons zenuwstelsel, onze emoties en zelfs onze spijsvertering. Door bewust aandacht te besteden aan onze ademhaling kunnen we een diepgaand effect hebben op ons welzijn en algehele gezondheid. Een eenvoudige, maar effectieve ademhalingsoefening die de moeite waard is om te verkennen, is de simpele techniek van “langer uit dan inademen”.

De eerste 2 dagen merkte ik dat ik continu hoog in mijn ademhaling bleef en moeite had met “langer uit dan inademen”. Na 2 dagen oefenen (en hele dagen op het strandbedje te hebben gelegen🤪) ging ik vanzelf langer uit dan inademen, sliep ik beter, voelde ik dat mijn maaltijden beter werden verteerd en mijn energie weer terugkwam🔥

De ademhalingsoefening:
Zoek een rustige plek waar je kunt gaan zitten of liggen in een comfortabele positie. Sluit je ogen en breng je aandacht naar je ademhaling.

Je begint met een paar langzame, diepe ademhalingen om te ontspannen. Vervolgens adem je langzaam in 4 seconden in door je neus en adem je rustig en gecontroleerd in 8 seconden weer uit.

Naarmate je de ademhalingsoefening blijft herhalen, merk je waarschijnlijk dat je hartslag vertraagt en je lichaam zich ontspant. Dit komt doordat de verlengde uitademing het parasympatische zenuwstelsel stimuleert, waardoor je lichaam de kans krijgt om te herstellen, uit de stressmodus komt én je voedsel goed kan verteren.

Previous
Previous

7 verfrissende tips voor het Pitta seizoen om je hoofd koel te houden

Next
Next

Voeden in plaats van vullen