Hooikoortsklachten

Als we naar buiten kijken lijkt het misschien nog niet helemaal zo, maar ja het is lente! Voor de een een heerlijk seizoen en voor een ander wat minder, vanwege die vervelende hooikoortsklachten die ieder jaar weer de kop opsteken 🤧🌾

Heb je weleens bij jezelf opgemerkt dat je buik soms rommelig aanvoelt wanneer je hooikoortsklachten opkomen? Het is geen toeval! Onze buik, met onze darmen en vriendelijke bacteriën, speelt een belangrijke rol bij hoe we reageren op allergieën zoals hooikoorts.

Ik zie het de laatste weken weer erg veel voorbijkomen bij mij in de praktijk. Die typische hooikoortsklachten, zoals niesbuien, jeukende ogen en een loopneus. Maar wist je dat ook klachten als een opgeblazen buik, buikpijn, jeuk, huidklachten zoals eczeem en netelroos, hartkloppingen, hoofdpijn, misselijkheid en een plakkerige en/of brijige ontlasting hiermee gepaard kunnen gaan?

De oorzaak van hooikoortsklachten komt vaak vanuit de darm en een overactief immuunsysteem. Wanneer je darmgezondheid niet op orde is bestaat er een dikke kans dat je last hebt van hooikoortsklachten. De mestcellen in onze weefsels en organen gaan dan histamine produceren. Histamine is een stofje (biogene amine) in je lichaam dat een rol speelt bij allergische reacties, zoals hooikoorts.

En hier komt het interessante gedeelte: als er te veel histamine in je lichaam zit, kan dat problemen veroorzaken. Ik vergelijk dit altijd met een emmer🪣 Zit de histamine-emmer in je lichaam halfvol? Dan ervaar je geen klachten. Gaat die histamine-emmer overstromen? Dan krijg je histamine klachten zoals hierboven beschreven.

Gelukkig zijn er manieren om je darmen hierbij een handje te helpen om zo je hooikoortsklachten te verminderen of laten verdwijnen. Door middel van laboratoriumonderzoek kunnen we erachter komen wat de trigger is van jouw hooikoortsklachten. Als we eenmaal de oorzaak hebben gevonden herstellen we je darmen en geniet jij weer volop van de lente 🌞🌼

Wil je hier meer over weten? Stuur mij dan gerust een berichtje.

Previous
Previous

Podcast hormonen en darmklachten

Next
Next

Vermoeidheidsklachten