Hormonale disbalans

Wist je dat het meten van je hormonale balans in speeksel een geweldige manier is om inzicht te krijgen in jouw lichaam zodat we hier vervolgens gerichte therapie op kunnen toepassen?

Je ziet zo in één oogopslag of je hormonen uit balans zijn en zo ja ook waar die disbalans zit.

Hormonen spelen een sleutelrol in tal van lichaamsfuncties, van energie, stemming en vruchtbaarheid tot gewichtsbeheersing. Het meten van je hormonen in speeksel biedt een nauwkeurig beeld van je hormonale status.

In de praktijk kom ik vaak vrouwen tegen met een progesteron tekort. En daar kunnen wij vrouwen flinke lichamelijk klachten van ondervinden, zoals PMS, migraine, onregelmatige of uitblijvende menstruatie, gewichtstoename, vermoeidheid, opgeblazen gevoel, slecht slapen, stemmingswisselingen, traagwerkende schildklier, herhaalde miskramen en onvruchtbaarheid. Ik vergeet er nog een paar maar al een hele waslijst met veelvoorkomende ‘vrouwenkwaaltjes’.

Er zijn natuurlijk al een aantal dingen die je zelf kunt doen om zo je hormonen weer in balans proberen te krijgen, zoals:
💚Stress verminderen
💚Voldoende bewegen, maar overdrijf niet
💚Maximaal 3 warme en voedende maaltijden per dag met de focus op voldoende eiwitten en vetten
💚Blootstelling aan xeno-oestrogenen verminderen, zoals in bijvoorbeeld plastic, niet-natuurlijke cosmetica en schoonmaakmiddelen, pesticiden en bepaalde geneesmiddelen

Het is altijd belangrijk om eerst de hormonen inzichtelijk te krijgen, zodat we hier een passende therapie bij kunnen maken en zo jouw hormonen weer in balans kunnen krijgen.

Wil je weten hoe jouw hormonen ervoor staan? Dan kun je een kennismakingsgesprek bij mij inplannen!

Previous
Previous

Maak van je spijsvertering je kracht

Next
Next

Schildklierafwijkingen