Maagzuurtekort

Ik krijg veel cliënten in de praktijk met maagklachten, brandend maagzuur en spijsverteringsproblemen. Erg vervelend en velen grijpen vaak naar ‘snelle’ oplossingen, zoals maagzuurremmers. Want tja wanneer er zuur omhoog komt heb je een te veel aan maagzuur toch? Helaas is dit vaak juist andersom, namelijk een tekort aan maagzuur! En zo wordt het probleem alleen maar groter. Want je had al te weinig maagzuur en dat wordt nu verminderd door maagzuurremmers, waardoor er allerlei problemen in de spijsvertering op de loer liggen. Ik neem je even mee…

Maagzuur is een cruciale factor in het spijsverteringsproces. Het wordt geproduceerd in de maag en heeft meerdere belangrijke functies:
1. Eiwitvertering: maagzuur activeert het enzym pepsine, dat verantwoordelijk is voor het afbreken van eiwitten in voedsel tot kleinere peptiden en aminozuren. Dit proces is essentieel voor een goede eiwitinname en spijsvertering.
2. Doden van pathogenen: het zure milieu van de maag dient als een natuurlijke barrière tegen schadelijke bacteriën en pathogenen die met voedsel worden ingenomen, waardoor infecties (zoals parasieten) worden voorkomen.
3. Optimale absorptie van nutriënten: maagzuur is ook betrokken bij de opname van belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer, calcium en vitamine B12. Een tekort aan maagzuur kan leiden tot een slechte opname van deze voedingsstoffen.

In veel gevallen worden maagklachten, brandend maagzuur en indigestie verkeerd geïnterpreteerd als een teveel aan maagzuur, wat leidt tot het onnodige gebruik van maagzuurremmers. Dit kan uiteindelijk leiden tot een onvolledige spijsvertering, voedingstoffentekorten en maagklachten. En je raadt het al, ook veel supplementen gaan je dan niet helpen want die neem je dus niet op wanneer je spijsvertering niet optimaal verloopt ;-)

Weet waar je aan begint voordat je zo’n pakje maagzuurremmers in je tas stopt en leer de onderliggende oorzaken van maag- en spijsverteringsproblemen begrijpen in plaats van de symptomen te onderdrukken.

Kom je er zelf niet uit of wil je meer weten? Stuur gerust een berichtje of plan een gratis kennismaking in via de website💚

Previous
Previous

8 tips voor het Vata-seizoen (herfst) om in balans te blijven

Next
Next

Voedingstrends