8 tips voor het Vata-seizoen (herfst) om in balans te blijven

Het Vata-seizoen, dat geassocieerd wordt met de herfst en vroege winter, brengt koude, droge en winderige elementen met zich mee volgens de Ayurveda. Voor mensen met een Vata-constitutie of mensen die uit balans zijn, kan dit seizoen behoorlijk uitdagend zijn. De dagen worden korter, het is nog donker en koud wanneer je uit je bed moet, het waait harder en regent vaker. Hallo herfstblues (en Vata-onbalans), zoals een opgeblazen buik, constipatie, droge huid en vermoeidheid…

Waar sommige mensen heerlijk gaan op dit seizoen heb ik er heel eerlijk gezegd zelf ook last van🙋🏼‍♀️. Ik heb het snel en vaak koud en draai me het liefst ‘s ochtends nog een keertje om.

In de Ayurveda werkt het zo dat gelijke eigenschappen elkaar versterken en tegenovergestelden elkaar balanceren. De eigenschappen van Vata en de herfst zijn licht, droog, koud, subtiel en ruw. Die wil je dus ondersteunen met zwaarte, voedend en verwarmend. Om Vata in balans te brengen gaan we dus: voeden, kalmeren en verwarmen. Klinkt heerlijk toch?

Ik heb 8 tips om jezelf te voeden, kalmeren en verwarmen tijdens de herfst:

  1. Warme voeding.
    Kies voor verwarmende voedingsmiddelen zoals soepen, stoofschotels, en granen om je lichaam op een constante temperatuur te houden en je spijsvertering te ondersteunen. Drink ook warme dranken, zoals kruidenthee of (lauw)warm water om je spijsverteringsvuurtje (agni) te laten branden. Je kunt hier verwarmende specerijen, zoals gember, kaneel, kruidnagel, kardemom en steranijs aan toevoegen.

  2. Oliën.
    Voeg gezonde oliën, zoals ghee of sesamolie toe aan je voeding om droogheid van binnenuit te verminderen. Houd ook je huid goed gehydrateerd met natuurlijke oliën om te voorkomen dat je uitdroogt. Een warme oliemassage (Abhyanga) is nu echt een goed idee!

  3. Regelmaat.
    Een vaste en voorspelbare routine. Klinkt saai en moeilijk he voor een Vata? Toch werkt dit heel kalmerend. Probeer regelmatige eettijden aan te houden om je spijsvertering in balans te houden.

  4. Rust.
    Neem voldoende rust en slaap, aangezien het Vata-seizoen vaak met rust en herstel wordt geassocieerd.

  5. Bescherming tegen de kou.
    Draag warme kleding en bescherm jezelf tegen de koude en winderige elementen. Warme kruiken en pittenzakken doen het ook altijd goed! Warme voeten en warme onderbuik zijn in dit seizoen heel belangrijk, dus geen crop tops aub in dit seizoen ;-)

  6. Yoga en meditatie.
    Beoefen rustgevende yoga en meditatie voor meer innerlijke rust.

  7. Aromatherapie.
    Gebruik verwarmende essentiële oliën zoals kaneel, gember, sinaasappel en kruidnagel om een gevoel van comfort en warmte te creëren.

  8. Blijf geaard.
    Probeer geaarde activiteiten zoals wandelen in de natuur, aardende meditaties en het eten van wortelgroenten om je geaard te voelen tijdens het winderige Vata-seizoen. Zoete aardappel, pompoen, wortel, bieten, koolraap, pastinaak, courgette en artisjok zijn goede keuzes. Eet je voeding zeker niet rauw en koud.


    Laten we elkaar inspireren! Heb jij nog meer goede tips?🧡

Previous
Previous

Schildklierafwijkingen

Next
Next

Maagzuurtekort