Progesteron tekort

In mijn praktijk kom ik het regelmatig tegen en ik heb het zelf ook ervaren; een progesteron tekort. Een tekort aan dit hormoon kan nogal wat vervelende gevolgen hebben voor de gezondheid van vrouwen.

De vrouwelijke hormonen, zoals oestrogeen en progesteron, zijn de ‘architecten’ van de menstruatiecyclus en dragen bij aan tal van fysiologische processen. Oestrogeen domineert in de eerste helft van de cyclus en stimuleert de opbouw van het baarmoederslijmvlies. Progesteron verschijnt in de tweede helft om eventuele zwangerschap te ondersteunen en een gezonde cyclus te handhaven.

Het is dus een superbelangrijk hormoon om zwanger te worden én te blijven! Maar een tekort kan nog meer klachten veroorzaken, zoals:

  1. Een onregelmatige cyclus, heftige of zelfs uitblijvende menstruaties

  2. Slaapproblemen. Progesteron heeft namelijk een kalmerend effect op ons zenuwstelsel (het wordt ook wel de Bob Marley onder onze hormonen genoemd), waardoor een tekort kan leiden tot problemen met slapen

  3. PMS met klachten zoals stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, libidoverlies en angst

  4. Gewichtsproblemen: een verstoorde hormonale balans, inclusief een laag progesterongehalte, kan bijdragen aan gewichtstoename en moeite met het behouden van een gezond gewicht

Gelukkig zijn er manieren om een tekort aan progesteron aan te pakken. Natuurlijke benaderingen omvatten onder andere een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging, stressmanagement, voldoende slaap en natuurlijke supplementen om de hormonale balans op een juiste manier te ondersteunen.

Wil jij je hormonen ook weer in balans krijgen? Dan doen we eerst een speekseltest om de balans tussen de hormonen (DHEA, testosteron, oestrogeen en progesteron) in kaart te brengen. Want als je niet weet om welke hormonen het bij jou gaat kun je hier ook niet gericht iets aan doen.

Het is belangrijk om het complete plaatje aan te pakken. Leer je lichaam begrijpen, luister naar de signalen, en neem de nodige stappen om de hormonale harmonie in je lichaam weer in balans te krijgen.

💧De speekseltest kan in iedere vrouwelijke levensfase worden uitgevoerd; vanaf de eerste menstruatie tot en met de overgang.

💧De reden waarom we testen met speeksel is omdat je op deze manier een betrouwbaar beeld krijgt. Hormonen schommelen gedurende de maand, maar ook op een dag. Met speeksel pakken we daarom meerdere meetmomenten om op deze manier een zo’n accuraat mogelijk beeld te krijgen van jouw hormonale situatie.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust💚

Previous
Previous

Serotonine en je darmen

Next
Next

Maak van je spijsvertering je kracht