Serotonine en je darmen

Wist je dat je darmen niet alleen goed zijn in het verteren van voedsel (hopelijk ;-)), maar ook een belangrijke rol spelen bij het reguleren van je humeur? Yes, je leest het goed. Het hangt namelijk allemaal samen met serotonine - dé feel-good neurotransmitter die niet alleen in je hersenen wordt geproduceerd, maar juist voor zo’n 95% in je darmen!

Het begint met het aminozuur tryptofaan dat wordt omgezet in serotonine en uiteindelijk in melatonine, de sleutel tot een goede nachtrust. Loopt je spijsvertering al niet lekker en heb je niet voldoende tryptofaan, dan ga je je waarschijnlijk ook wat minder happy voelen en slaap je minder goed.

Maar dat is nog niet alles. Tryptofaan doet namelijk nog meer goeds voor je buik. Het speelt ook een belangrijke rol in de darmperistaltiek, de samentrekkingen van je darmen die helpen bij het verplaatsen van voedsel door je spijsverteringskanaal. Dus naast het bevorderen van een goed humeur en slaap, houdt tryptofaan je darmen ook in beweging.

Mensen met de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), burn-out of depressie hebben vaak lage niveaus van tryptofaan. Dit kan leiden tot een verstoorde darmperistaltiek en een hogere pijnbeleving. Het is dus belangrijk om te streven naar een evenwichtige inname van tryptofaan, maar ook een optimale spijsvertering om je darmgezondheid en mentale welzijn te ondersteunen.

Je kunt je spijsvertering al ondersteunen door maximaal 3x per dag gezond en voedzaam te eten en voor voeding te kiezen die rijk is aan tryptofaan, zoals kalkoen, zuivelproducten, noten en bananen.

Heb je mijn hulp hierbij nodig? Met behulp van laboratoriumonderzoek kunnen we erachter komen wat de oorzaak is van jouw klachten💚

Previous
Previous

Vermoeidheidsklachten

Next
Next

Progesteron tekort