Ayurveda en darmklachten

Back in business na 3 weken India. En yes mét mijn diploma voor de Ayurveda Foundation Course op zak!

Wat ik zo gaaf vind aan Ayurveda is dat de basis ligt bij een goede spijsvertering. Wanneer jouw spijsverteringsvuurtje (Agni) niet goed brandt, kun je je voeding niet goed verteren. Dit leidt vervolgens tot een ophoping van afvalstoffen (Ama) die allerlei nare klachten en zelfs ziektes kunnen veroorzaken.

Door je spijsverteringsvuurtje aan te wakkeren en voeding te eten die bij jouw lichaam/constitutie (Dosha) past kun je dit voorkomen. Maar hierover later meer 🔥

Het was een intensieve, maar tegelijk ook een prachtige reis. Niet alleen in de buitenwereld, maar ook in mijn innerlijke wereld.

Ik had al dubbele gevoelens voordat ik vertrok, want ik wist dat ik hier ook mezelf onder ogen moest gaan komen. Alleen, in een voor mij toen nog vreemd en ver land. Geen vertrouwde basis om op terug te vallen, maar met mezelf zijn. Vertrouwen en me volledig onderdompelen in de Indiase cultuur en haar 5000 jaar oude geneeswijze; Ayurveda.

Eén van mijn angsten werd ook nog eens werkelijkheid; een voedselvergiftiging door een gefermenteerde kokosnoot🤢 Gelukkig waren er Ayurvedische artsen aanwezig om mij weer op te lappen ;-) Ik ben er nog niet helemaal, maar ik weet wat ik kan doen om m’n darmen weer te herstellen.

Vandaag neem ik nog even rustig de tijd om weer te landen, alle mails te beantwoorden en deze week zal ik alle afspraken van de binnengekomen uitslagen inplannen om te bespreken.

Voor nu vind ik het heerlijk om weer rustig aan het werk te gaan en jullie te begeleiden naar een klachtenvrij leven 💚

Previous
Previous

Ontspanning en je darmen

Next
Next

Met je slechte darmflora naar India (of een ander ver land)